انجمن علمی دانشجویی کارآفرینی
تولید زعفران به روش هواکشت یا آیروپونیک
فاطمه دولتي فرد
نوع درخواست:

کارگاه و کلاس آموزشی (کارگاه (ورکشاپ) علمی و آموزشی )

سطح برگزاری:

کشوری

مدرس:

یاسین نوروزی

تاریخ برگزاری:

دوشنبه, 01 دی 1399

مکان برگزاری:

آنلاین

مجموعه‌های همکار:

انجمن علمی مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه رازی

مدت زمان برنامه(دقیقه):

240

تعداد افراد شرکت کننده:

25

انجمن علمی دانشجویی کارآفرینی معاونت فرهنگی اجتماعی دانشگاه الزهرا (س) با همکاری انجمن علمی مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه رازی، کارگاه "آموزشی و مهارتی کاشت، داشت و برداشت زعفران گلخانه ای به روش ایروپونیک(هواکشت)" با هدف آشنایی شرکت کنندگان در دوره با کاشت زعفران گلخانه ای به روش هواکشت در جهت خوداشتغالی با تدریس آقای یاسین نوروزی در روز دوشنبه ۱ دی ماه ساعت ۱۶ الی ۱۸ و ۲۰ الی ۲۲ ،جلسه عملی روز سه شنبه ۲ دی ماه1399 ساعت ۹ الی ۱۲ با حضور 25 نفر از علاقمندان در فضای اسکای روم برگزار کرد. پس از تعیین سطح آنلاین شرکت کنندگان و مصاحبه تلفنی ثبت نام از شرکت کنندگان به عمل آمد و ترم اول شرکت کنندگان به صورت آنلاین در حال برگزاری است. با نام و یاد خدا و با سلام و وقت به خیر.پس از اندکی انتظاربرای جمع شدن بیشتر شرکت کنندگان جلسه آغاز شد و در ابتدا عنوان جلسه بیان شد؛ در این راستا مختصر توضیحی در مورد خود گیاه زعفران داده شد وبیان شد در چه صنایعی استفاده و در چه نواحی کشت می شود. سپس مبدا زعفران هواکشت و اینکه از چه کشوری در ابتدا شروع شده است توضیح داده شد.رقبای کشت زعفران گفته شد و به این موضوع در کشور ایران پرداخته شد. سپس به تاریخچه این گیاه در ایران و باکیفیت ترین نوع آن اشاره شد و ویژگی های کشتی زعفران از جمله اهمیت کم بودن نیاز گیاه به آب و ایجاد اشتغال و جلوگیری از مهاجرت (البته در کشت گلخانه ای زعفران میزان نیروی کار کاهش می یابد و نیاز به به زراعی زعفران باتوجه به نیروی کارگر زیاد نیست) بیان شد. سپس به اهمیت داشتن بازار فروش برای سوددهی بالااشاره شد و تاکید شد نقش واسطه ها و دلال ها در فروش آن بسیار بالاست و بحث فروش در محصولات کشاورزی بسیار مهم است. بعد از ان ایشان وارد بحث ارزآوری زعفران به صورت شخصی و به صورت تولید ناخالص داخلی شدند. سپس امکان بهره برداری از پیاز که از 4 تا 14 سال است بیان شد که بستگی به تراکم و تغذیه دارد.بحث های دیگر در مورد مزایای زعفران که ایشان اشاره داشتندعبارت است از: ماندگاری زیاد به خاطر خشکباربودن،اهمیت بسته بندی (بهترین ظرف برای نگه داری ظروف شیشه ای می باشد.)،عدم نیاز به تکنولوژی بالا (عدم امکان مکانیزه شدن در کاشت و برداشت)، عدم نیاز به انبارداری و حجم کم ،موارد مصرف بالا (خواص دارویی بسیار زیاد که باعث می شود به آن داروخانه گیاهی گفته شود). بعد از این ترکیبات زعفران و ترکیب عطر ، رنگ و بو بیان شد.نحوه ی شناسایی زعفران خالص از ناخالص گفته شد و اینکه به چه صورت در زعفران نگین و سوپر نگین تقلب صورت میگیرد.فرق زعفران ایرانی و سایر زعفران ها گفته شد و به مشخصات زعفران زراعی پرداخته شد.نحوه ی افزایش عملکرد پیاز (تاثیر ریز و درشت بودن پیاز زعفران)،تفاوت گل حسرت و زعفران و نحوه ی شناخت آن ها از یکدیگرو معرفی زعفران زاگرسی موضوعاتی بودند که بیان شد. در بحث در مورد کشت ،اهمیت آبیای به موقع،تفاوت کشت زعفران گلخانه ای و روی زمین، زمان درست آبیاری و دمای هوا ،آب و هوای مناسب کشت نکاتی بودند که به آنها اشاره شد. سپس به بررسی سه نحوه ی کشت(روی زمین، داخل باکس چوبی و گلدان و داخل گلخانه به صورت هواکشت یا ایروپونیک)پرداخته شد.در همین رابطه معایب کشت روی زمین(مسیله آفت زدگی و کنه،سرمازدگی، از بین رفتن پیاز توسط جوندگان و نداشتن عملکرد مناسب در سال های اول) گفته شد. بعد از آن استاد مربوطه به تعریف کشت به روش آیروپونیک یا مه پاش یا هواکشت پرداختند و اشاره کردند که این روش فقط در مرحله جوانه زنی و گل دهی نیاز به خاک ندارد وپیاز ها نباید تماس مستقیم با آب داشته باشند. مزایای کشت گلخانه ای به شرح زیر بیان شد: - در اختیار داشتن دما و رطوبت و نور -عدم جویده شدن پیاز توسط جوندگان -رسیدن مواد مغذی به ریشه – کنترل بیماری ها -بازگشت سریع سرمایه -مهم ترین مزیت:کاهش مصرف آب – دوری از نور مستقیم خورشید ومحصول با کیفیت تر در مرحله برداشت -صرفه جویی در فضا به دلیل طبقاتی بودن و بهره برداری از فضا و در پایان امکانات لازم برای کشت گلخانه ای بیان شد: -مه پاش یا رطوبت ساز یا فوگیر ( از کوار آبی هم با تغییرات میتوان استفاده کرد) -تایمر کنترل کننده دما و رطوبت - قفسه بندی یا داربست فلزی -مخزن برای انبار -پایه نگهدارنده پیاز زعفران -سالن تولید سرپوشیده جلسه دوم وبینار تولید زعفران به روش هواکشت یا آیروپونیک با نام و یاد خداوند جلسه آغاز شد. درابتدا مرور مختصری بر مطالب جلسه گذشته انجام شد و این جلسه به صورت ویژه به صحبت درباره کشت گلخانه ای اختصاص داده شد. توضیحی در مورد تعریف کشت آیروپونیک انجام گرفت و به اهمیت کنترل دما در گلخانه اشاره شد. امکانات لازم برای این نوع کشت به صورت تخصصی(انواع مدل ها و چگونگی کار کردن آنها) معرفی شد.بعد از آن مراحل کشت گلخانه ای به صورت گام به گام بیان شد که در زیر به آن می پردازیم. -پس از زرد شدن علف زعفران دراردیبهشت ماه (بستگی به آب و هوا)خارج کر دن پیاز زعفران (حدود خرداد ماه) و جدا کردن آن از خاک صورت بگیرد. -سایزبندی پیاز های زعفران (از لحاظ وزن) و انتخاب های پیاز های بالای 20 گرم -نقره کردن پیازها(پاک کردن لایه های رویی تا فقط یک لایه روی پیاز باقی بماند.) -انبار کردن در محیط با تهویه مناسب و رطوبت نسبی 40 درصد و دمای اتاق -نگهداری پیاز ها تا اوایل شهریور -ضد عفونی کردن پیازها(استاد در این زمان ، استفاده از سموم مختلف را توضیح دادند و نحوه سم پاشی را بیان کردند.) -انتقال پیازها به داخل گلخانه -چیدن پیاز ها در قفسه ها(توضیح درباره نحوه چینش و تراکم) -روشن کردن رطوبت ساز(دما بین 23تا28 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 70 تا 80 درصد و اتاق تاریک) -حدود یک ماه بعد در مهرماه جوانه ها که به حدود 2تا3 سانتی متر رسیدند به مرور نور سالن اضافه شود(طی 3 یا 4 روز) -رساندن دما به مرور به 20 تا 23 درجه سانتی گراد -برای اینکه گیاه وارد فاز گل دهی شود دما را به 10 تا 13 درجه رسانده و به صورت تدریجی رطوبت هم به 80 تا 85 درصد رسیده شود.(اواسط آبان تا هفته اول آذر ) -برداشت گل ها تا اواسط آذر -در مرحله شروع رشد برگ زعفران تا حدود 2تا 3 سانتی متر باید پیازاز گلخانه خارج شود و به داخل خاک زمین برگردانده شود. -انجام شخم زدن زمین و استفاده از کود دامی(گاوی) پوسیده و مواد معدنی مناسب -کشت برگ پیازها -از اوایل دی ماه پیاز مادری شروع به تحلیل رفتن می کند و پیاز جدید(پیاز دختری) به وجود می آید که با زمین ارتباط ریشه ای ندارد.(باید برگ های آن را با افزایش سطح برگ تقویت کنیم. ) -در اسفندماه یا اواخر دی ماه هر 10 روز یکبار (تا 4 مرتبه) محلول پاشی برگ انجام شود تا پیاز زعفران جدید درشت شود. -استاد توضیحات مربوط به انواع کودها ی مورد استفاده و زمان پاشیدن آن ها و ترکیبات به کاررفته در آنها و نکات آن را بیان کردند. در پایان ایشان به این نکته اشاره کردند که میتوان به جای خاک زمین میتوان از باکس های چوبی یا پلاستیکی استفاده کرد.